Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Thursday, May 3, 2012

Sime Darby laung amaran buru trofi

Oleh Syed Riduan Ahmad

2012/05/03

PENYERANG Terengganu,  Abdul Hadi Yahaya (tengah) cuba melepasi dua pertahanan Sime Darby dalam saingan separuh akhir kedua Piala FA, kelmarin.
PENYERANG Terengganu, Abdul Hadi Yahaya (tengah) cuba melepasi dua pertahanan Sime Darby dalam saingan separuh akhir kedua Piala FA, kelmarin.

Kami mahu catat sejarah menjadi kelab pertama menjuarai Piala FA: Ismail


KETIKA pelancaran pasukan pada awal musim, Ismail Zakaria hanya meletakkan sasaran membawa Sime Darby ke peringkat saingan tertinggi Liga Malaysia dalam tempoh lima tahun.
Namun kelmarin, sejarah baru tercatat apabila kelab Liga Perdana itu muncul kelab pertama melangkah kaki ke final Piala FA selepas mengetepikan cabaran daripada juara bertahan, Terengganu dengan kemenangan agregat 2-1. Kejayaan itu mencetus semangat baru buat pengendalinya, Ismail memburu tempat ke saingan lebih tinggi - Piala AFC - dengan menjuarai Piala FA. Lawan yang menanti di final pada 19 Mei nanti ialah juara Liga Super, Kelantan.

“Sudah sampai di sini (final), kami mahu mencatat sejarah menjadi kelab pertama menjuarai Piala FA pula,” kata Ismail selepas perlawanan separuh akhir kedua di Stadium Selayang yang berakhir dengan keputusan seri 0-0.

“Saya sedar, bertemu pasukan besar seperti Terengganu memerlukan pendekatan taktikal teliti dan saya puji pemain kerana mengekalkan disiplin serta melaksanakan semua arahan dengan baik.

“Walaupun tidak mempunyai pemain kebangsaan, semangat juang dan karakter pemain muda ini cukup tinggi membawa Sime Darby ke pentas final dan bagi saya itu faktor utama kejayaan malam ini (kelmarin).
“Saya harap kejayaan ini akan mencetus semangat lebih tinggi buat pasukan merakam kejayaan dalam saingan Liga Perdana sekali gus merebut tempat ke Liga Super musim depan.” Dalam laluan ke final, Sime Darby menyingkirkan Sabah, USM FC, Johor FC dan Terengganu.

Dua tonggak import Sime Darby, Leandro Teofilo dari Brazil dan Patrick Wleh (Liberia) menjadi kunci kejayaan skuad Ismail mengharungi rintangan getir separuh akhir, tetapi sumbangan pemain tempatan juga tidak boleh diketepikan.

--- BERITA HARIAN

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena