Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Monday, July 11, 2011

Bahrain bimbang

aziman@hmetro.com.my
Oleh Aziman Rosdi

IMBAS KEMBALI...pemain Malaysia meraikan gol pertama pada  pertemuan dengan Taiwan pada perlawanan Kelayakan Olimpik London di Stadium Nasional Bukit Jalil, baru-baru ini.
IMBAS KEMBALI...pemain Malaysia meraikan gol pertama pada pertemuan dengan Taiwan pada perlawanan Kelayakan Olimpik London di Stadium Nasional Bukit Jalil, baru-baru ini.

BAHRAIN tetap menganggap Malaysia sebagai satu ancaman dalam perebutan slot automatik ke Sukan Olimpik London 2012 dalam saingan peringkat Kumpulan C yang akan bermula September ini.

Menurut Ahli Jawatankuasa Eksekutif Persatuan Bola Sepak Bahrain, Hafedh E Al Dosary, biarpun Malaysia dianggap pasukan bukan pilihan dalam Kumpulan C yang turut membabitkan gergasi Asia Jepun dan Syria, kemampuan wakil tunggal dari Asia Tenggara itu tidak boleh diambil mudah selepas berjaya menumpaskan Lubnan pada pusingan sebelum ini.

“Malaysia bukan lawan yang mudah, kami tahu kemampuan Malaysia. Kami menyaksikan bagaimana Malaysia menewaskan Lubnan dan saya fikir Malaysia pasukan yang bagus dan mempunyai peluang dalam kumpulan ini,” katanya yang ditemui pada majlis undian pusingan akhir kelayakan Olimpik London 2012 di ibu pejabat Konfederasi Bola Sepak Asia baru-baru ini.

Dalam undian itu, Kumpulan A membabitkan Korea Selatan, Qatar, Arab Saudi dan Oman manakala satu lagi pasukan pilihan, Australia berdepan Iraq, Uzbekistan dan Emiriah Arab bersatu dalam Kumpulan B.

Bahrain antara pasukan yang mampu mencabar dalam saingan Kumpulan C bagaimanapun terpaksa berhempas pulas untuk menewaskan Palestin pada pusingan kedua sebelum ini.

Pada aksi di Manama, skuad kendalian Salman Ahmed Rashed Shareeda itu tumpas 1-0 pada perlawanan pertama namun berjaya menewaskan Palestin 2-1 pada aksi timbal balik kedua untuk mengikat agregat 2-2 sekali gus mara menerusi jaringan gol di tempat lawan.

Biarpun mengakui kurang selesa dengan kehadiran Jepun dalam saingan Kumpulan C, Hafedh yang juga pengurus pasukan Olimpik Bahrain tetap menganggap semua pasukan memiliki peluang yang sama untuk muncul juara kumpulan bagi meraih tiket automatik ke London.

“Ini adalah undian yang baik bagi kami biarpun Jepun berada dalam kumpulan yang sama. Tapi jika dibandingkan dengan kumpulan lain, peluang dalam kumpulan ini lebih baik. Bagi saya semua pasukan mempunyai peluang yang sama,” katanya.

Skuad Olimpik negara kendalian Ong Kim Swee berjaya menempatkan diri dalam kelompok 12 pasukan terbaik Asia apabila menewaskan Lubnan pada pusingan kelayakan kedua menerusi agregat 2-1.

Pada pusingan awal, skuad bawah 23 tahun negara itu mengatasi Pakistan menerusi agregat 2-0.

Barisan muda negara itu akan memulakan kempen peringkat kumpulan dengan menentang Jepun di tempat lawan pada 21 September depan.

Juara kumpulan bakal mendapat slot automatik ke Olimpik London manakala pasukan di tangga kedua akan beraksi dalam saingan play off untuk menentang wakil dari benua Afrika bagi satu lagi slot.

----- Harian Metro Online

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena