Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Wednesday, December 29, 2010

Mahu akhiri kempunan 14 tahun: Safiq (Berita Harian Online)

Daripada Syed Riduan Ahmad di Jakarta
smriduan@nstp.com.my
2010/12/29

PEGAWAI keselamatan terpaksa memberi kawalan ketat kepda pasukan Malaysia ketika hendak menaiki bas ke padang latihan. Bagaimanapun mereka pulang awal selepas diganggu penyokong tuan rumah, semalam.
PEGAWAI keselamatan terpaksa memberi kawalan ketat kepda pasukan Malaysia ketika hendak menaiki bas ke padang latihan. Bagaimanapun mereka pulang awal selepas diganggu penyokong tuan rumah, semalam.

'Kami perlu fokus, disiplin tinggi sepanjang 90 minit'

DENDAM menebus kekalahan pertama kepada Indonesia sudah dilunas skuad negara di Stadium Nasional Bukit Jalil, Ahad lalu, kini kapten Malaysia, Safiq Rahim (gambar kecil) mahu mengulangi kemenangan ke atas lawan dari seberang itu untuk meraih mahkota kejuaraan pertama.

“Saya mahu menamatkan kemarau 14 tahun negara dan menjulang Piala Suzuki AFF di Stadium Gelora Bung Karno,” kata Safiq. “Saya yakin kami akan pulang sebagai juara.”
Kali terakhir skuad kebangsaan beraksi di kancah final adalah ketika Piala AFF yang dikenali sebagai Piala Tiger mula diperkenalkan pada 1996, tetapi tewas 0-1 kepada Thailand untuk pulang selaku naib juara sahaja.

Menurut Safiq, sukar buat Indonesia mengulangi kemenangan 5-1 ke atas Malaysia kali ini, dan memerlukan keajaiban untuk mengatasi kelebihan tiga gol tanpa bekalan gol di tempat lawan.

“Kami perlu mengekalkan kelebihan yang ada ini dengan melakukan apa yang sudah kami lakukan sepanjang kempen ini,” kata Safiq. “Kami perlu kekal fokus dan disiplin pada baki 90 minit nanti.

Malaysia turun tanpa Mohd Amirulhadi Zainal dan Mahali Jasuli yang mengumpul kad kuning kedua pada aksi di Bukit Jalil, manakala Indonesia turut kehilangan Oktavianus Maniani atas sebab yang sama serta Yongki Ari Wibowo kerana kecederaan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena