Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Thursday, February 21, 2013

Shahidan Digantung 30 Bulan Dan Denda RM39,000 - FAM

PETALING JAYA, 21 Feb (Bernama) -- Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA) Datuk Seri Shahidan Kassim dikenakan hukuman penggantungan selama dua tahun setengah dan denda RM39,000 kerana didapati bersalah atas empat pertuduhan antaranya mengkritik Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Hukuman itu diputuskan oleh Jawatankuasa Tataterbit FAM yang bersidang hampir tiga jam di Wisma FAM, Kelana Jaya, dekat sini, Rabu.

Mesyuarat tersebut dipengerusikan oleh timbalan pengerusi jawatankuasa berkenaan Ednan Othaman selepas pengerusinya Datuk Taufik Abdul Razak tidak dapat hadir.

Jawatankuasa tersebut turut menetapkan bahawa Shahidan tidak boleh mengemukakan rayuan.

Berikutan keputusan itu, Shahidan, bekas menteri besar Perlis, hilang status sebagai presiden PFA, anggota Jawatankuasa Bola Sepak Wanita FAM dan anggota Jawatankuasa Kewangan FAM.

Ednan berkata Shahidan didapati bersalah melanggar Artikel 88 Statut FAM iaitu berkaitan mengkritik pentadbiran badan induk bola sepak kebangsan itu.

"Hukuman terhadap Shahidan akan berkuat kuasa apabila dia (Shahidan) menerima surat daripada FAM iaitu dalam tempoh 14 hari selepas tarikh hukuman dijatuhkan hari ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Dalam tempoh penggantungan itu, Shahidan dilarang terbabit atau memegang jawatan dalam sebarang aktiviti berkaitan dengan bola sepak negara.

Atas pertuduhan pertama, Ednan berkata Shahidan dikenakan denda RM20,000 selepas didapati bersalah membuat kenyataan kepada media berkaitan hal ehwal pentadbiran FAM tanpa kebenaran.

Susulan daripada penyiaran berita tersebut di bawah pertuduhan kedua, Shahidan dikenakan denda RM10,000 dan digantung selama dua tahun kerana berniat menghina, mengaibkan serta menjatuhkan imej FAM, katanya.

Shahidan turut didapati bersalah atas pertuduhan ketiga apabila mengeluarkan kenyataan bercanggah atau tidak tepat dengan mana-mana keputusaan FAM dan beliau digantung selama enam bulan dan didenda sejumlah RM8,000.

Ednan berkata Shahidan turut didenda RM1,000 kerana tidak menjawab surat tunjuk sebab selepas menerima surat pertuduhan bertarikh 1 Feb lepas yang ditandatangani Setiausaha Agung FAM Datuk Azzuddin Ahmad.

"Dia (Shahidan) tidak bertanggungjawab dan dianggap menghina FAM apabila tidak mengambil sebarang tindakan bagi surat pertuduhan yang dihantar oleh FAM," katanya.

Dalam perkembangan lain, Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) didenda RM62,500 kerana gagal mengawal penyokong mereka pada aksi Liga Super antara pasukan The Red Warriors dan Johor Darul Takzim di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Baharu, 15 Jan lepas.

"KAFA tidak boleh membuat rayuan di atas hukuman berkenaan dan ia perlu dijelaskan dalam masa 14 hari selepas menerima surat hukuman tersebut," katanya.

Beliau berkata Kelantan berkemungkinan bermain tanpa kehadiran penyokong sekiranya mereka mengulangi kesalahan sama pada aksi Liga Super seterusnya menentang Pahang di Stadium Darul Makmur, Kuantan, Sabtu ini.

"Pegawai Jawatankuasa Disiplin FAM akan memantau perlawanan berkenaan dan sekiranya penyokong Kelantan gagal mengawal disiplin, maka kita akan mengambil tindakan selanjutnya," katanya.

-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena