Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Saturday, January 7, 2012

NS, Kelantan ghairah

Oleh Hussain Said dan Mohd Fitrie Muhamad
bhsukan@bharian.com.my
2012/01/07‘Saya teringin sangat tumbangkan The Red Warriors’

“SAYA teringin sangat-sangat...,” demikian pengakuan jujur jurulatih Negeri Sembilan, Azraai Khor Abdullah yang berharap skuad bimbingannya dapat menumbangkan Kelantan – sekali gus merampas Piala Sultan Ahmad Shah dalam perlawanan sumbangsih, malam ini.

Detik ghairah Azraai itu tidak sukar ditafsirkan kerana sepanjang kerjayanya, jurulatih itu belum pernah menjulang piala berkenaan walaupun pernah membantu Kedah melakar sejarah memenangi kejuaraan treble - Piala Malaysia, Liga Super dan Piala FA - 2007 dan 2008.

Malah, jurulatih yang mula membimbing Negeri Sembilan sejak pertengahan musim lalu sudah tentu mahu menambah koleksi kejuaraan bersama Negeri Sembilan selepas membantu pasukan ‘Hoben Jang Hoben’ itu menjulang Piala Malaysia buat kali ketiga dengan menewaskan Terengganu 2-1, tahun lalu.

“Walaupun pertandingan kali ini tampil dengan format baru tanpa mata dan hadiah kemenangan, tetapi saya tetap mahu pemain dengan cara apa sekali pun membawa pulang piala ini kerana Negeri Sembilan belum pernah memenanginya dan tewas dalam dua penampilan sebelum ini pada 2004 dan 2010,” katanya dalam sidang media di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Azraai bagaimanapun tetap berpijak di bumi nyata dengan mengakui di atas kertas Kelantan harus diletakkan selaku pilihan apalagi pasukan bimbingan Peter Butler itu yang membuat persiapan rapi pra-musim selain bakal menggunakan khidmat dua pemain import.

“Kepulangan ‘Tiga Abdul’ (Indra Putra Mahyuddin, Nor Farhan Muhammad dan Azizi Mat Rose) ke Kelantan semula juga pasti akan memantapkan lagi pasukan itu, tetapi saya tetap percaya barisan baru Negeri Sembilan tetap mampu melakukan kejutan.

“Walaupun kami kehilangan lima tonggak (Hairuddin Omar, Irwan Fadly Idrus, Mohd Farizal Harun dan kembar Mohd Aidil Zafuan dan Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak) yang mengangkat kaki meninggalkan pasukan tetapi saya percaya pemain muda yang diberi kepercayaan menggantikan mereka mampu membuktikan kemampuan,” katanya.

‘Semua pemain saya sudah sedia untuk menggempur’

“JANGAN beraksi untuk diri sendiri, tapi main untuk kejayaan pasukan,” demikian kenyataan ketua jurulatih pasukan Kelantan, Peter Butler menjelang perlawanan sumbangsih merebut Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini.

Peringatan pengendali The Red Warriors itu kepada pemain jelas menggambarkan keinginan untuk membawa Kelantan kembali berada di landasan betul menjulang trofi sulung musim 2012.

“Saya tahu Negeri Sembilan pasukan bagus. Tapi saya juga percaya semua pemain saya sudah bersedia menghadapi perlawanan malam esok (hari ini).

“Kami ke Bukit Jalil bukan mahu kalah atau seri... Kami datang hanya untuk menang. Bagi saya, pada perlawanan ini kita tidak boleh bermain secara bertahan. Setiap pemain perlu bekerjasama ketika menyerang serta bertahan,” katanya semalam.

Sementara itu, pengurus pasukan, Azman Ibrahim, berkata dia menaruh keyakinan tinggi terhadap penyerang import dari Lubnan membuktikan kemampuan malam ini.

“Perlawanan ini menjadi aksi pertama kami bermain dalam keadaan padang baik selepas terpaksa mengharungi pra musim yang tidak begitu sempurna ekoran beberapa masalah termasuk cuaca buruk.

“Sebelum ini, pemain import kami, Muhamad Ghaddar tidak pernah bermain dalam keadaan padang baik. Saya percaya dia mampu melakukan yang terbaik membantu kami kekalkan trofi Sumbangsih untuk musim kedua berturut-turut,” katanya.

--- BERITA HARIAN

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena