Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Tuesday, May 17, 2011

Red Warriors terbayang gelaran (Sinar Harian Online)


KOTA BHARU – Dua jagoan Pantai Timur, Kelantan dan Terengganu bakal berentap dalam perlawanan akhir Piala FA edisi ke-22 setelah mengetepikan lawan masing-masing dalam aksi separuh akhir kedua yang berlangsung malam tadi.

Dalam aksi di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam tadi, biarpun sekadar mencatatkan keputusan seri 1-1 dengan Selangor, namun Kelantan melangkah penuh bergaya ke pentas perlawanan akhir musim ini setelah menang menerusi perkiraan agregat 6-2.

Sementara itu, Terengganu turut layak menerusi agregat 5-2 apabila mencatatkan kemenangan 2-0 ke atas Pahang di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam tadi.

Lebih manis, kejayaan mara ke perlawanan akhir kali kedua itu dikongsi bersama oleh Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Fa-iz Petra dan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang turut hadir menyaksikan perlawanan malam tadi.

Selangor yang bertandang ke Kota Bharu dengan misi sukar untuk mencipta kemenangan memulakan asakan seawal minit kedua perlawanan menerusi sepakan percuma pemain tengah, Mohd Hardi Jaafar yang tersasar sebelah kanan pintu gol Kelantan.

Tiga minit kemudian, giliran Kelantan membalas serangan menerusi rembatan Ketua Pasukan Kelantan, Muhd Badhri Radzi diluar kotak penalti yang menyaksikan bola rembatannya sedikit melewati pintu gol.

Namun, Kelantan tidak perlu menunggu lebih lama untuk memperolehi jaringan dalam perlawanan malam tadi. Pada m-9, pintu gol Selangor dibolosi apabila sepakan voli Mohd Shakir Shaari di luar kotak penalti tepat menerjah jaring untuk menewaskan Mohd Iqbal Mohd Suhaimi di gawang golnya.

Ternyata gol tersebut menyemarakkan semangat pemain Kelantan untuk memberi tekanan kepada pasukan pelawat yang dilihat membuat percaturan merehatkan beberapa tonggak utama dalam perlawanan malam tadi.

Pada m-28, penyerang Kelantan, Muhammad Ramzul Zahini Adenan mensia-siakan peluang terbaiknya untuk mencipta nama apabila sepakan lambungnya tinggi melewati pintu gol Selangor biarpun hanya berhadapan dengan Mohd Iqbal.

Tujuh minit berselang, gerakan menarik satu dua di antara Muhammad Khalid dengan Muhammad Ramzul Zahini turut berakhir dengan kehampaan apabila rembatannya sedikit tersasar di sebelah kiri pintu gol Selangor.

Biarpun Selangor dilihat tidak mempunyai banyak peluang untuk melancarkan serangan merbahaya, namun Ketua Pasukan, Mohd Amri Yahyah turut mencuri perhatian apabila sempat melepaskan rembatan pada m-36 yang tersasar di sebelah kanan pintu gol Kelantan.

Dua minit kemudian, Muhammad Ramzul Zahini sekali lagi terlepas peluang menjarakkan kedudukan untuk Kelantan apabila gagal menyempurnakan hantaran lintang S Chanturu dengan memilih menyepak lemah ke Mohd Iqbal.

Pada m-41, pemain yang digelar ‘Kelantan Ekspres’, Chanturu juga mengukir nama sebagai antara pemain yang turut mensia-siakan peluang terhidang dalam perlawanan malam tadi apabila rembatannya tersasar di sebelah kiri pintu gol Selangor biarpun menerima umpanan cantik daripada Muhammad Khalid sebelum itu.

Minit-minit akhir perlawanan, Muhd Badhri gagal memastikan Kelantan berada dalam kedudukan selesa sebelum menuju ke bilik persalinan apabila rembatannya ditepis keluar Mohd Iqbal malah rembatan susulannya sekali lagi ditanduk keluar P Gunalan diatas garisan gol Selangor.

Babak kedua menyaksikan anak buah K Devan lebih kemas menyusun corak permainan dan hasilnya pada m-51 rembatan pemain pertahanan, P Gunalan nyaris menghasilkan gol manakala percubaan Azidan Sarudin dua minit kemudian pula tinggi melewati pintu gol Kelantan.

Dua minit selepas itu, Mohd Amri terlepas peluang untuk menyamakan kedudukan untuk pasukannya apabila rembatannya di dalam kotak penalti hanya tersasar beberapa meter di sebelah kanan pintu gol Kelantan.

Enggan membiarkan pasukan pelawat menguasai perlawanan, Kelantan turut mempunyai peluang untuk melebarkan jurang pada m-60 namun lorongan cantik Muhammad Khalid gagal disempurnakan dengan bijak oleh Mohd Nizab Ayub apabila rembatannya mudah dibaca Mohd Iqbal.

Pada m-73, Mohd Iqbal sekali lagi dipaksa bekerja keras dipintu golnya apabila terpaksa melayangkan badan untuk menepis keluar rembatan kencang Mohd Izuan Salahuddin dari luar kotak penalti.

Seminit kemudian, sepakan penjuru melencong oleh Muhd Badhri pula turut memaksa Mohd Iqbal melayangkan badan sekali lagi bagi menyelamatkan pintu golnya daripada dibolosi.

Di sebalik kebangkitan mendadak barisan pemain Kelantan untuk terus menambahkan jaringan, muncul Rudie Ramli sebagai penyelamat maruah pasukannya daripada terus diaibkan dengan kekalahan keempat kepada Kelantan sepanjang musim ini.

Pada m-78, berpunca hantaran lintang ke dalam kotak penalti oleh Mohd Amri, Rudie pantas menampan kemas sebelum merembat dekat untuk menghasilkan gol penyamaan bagi Selangor dalam perlawanan malam tadi.

Pada m-82, Muhd Badhri sekali lagi gagal menambahkan jaringan bagi Kelantan apabila rembatan leretnya hanya melintasi pintu gol Selangor biarpun Mohd Nizab cuba menampan rembatan tersebut.

Minit-minit akhir perlawanan, Mohd Iqbal sekali lagi beraksi cemerlang dipintu golnya apabila menafikan rembatan kencang Mohd Nurul Azwan untuk memastikan kedua-dua pasukan sekadar terikat seri 1-1 dalam perlawanan malam tadi.


Kesebelasan utama pemain:


KELANTAN: Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Daudsu Jamaludin, S Subramaniam (Wan Rohaimi Wan Ismail), Mohd Rizal Fahmi Ab Rosid, Mohammad Ab Aziz Ismail, Mohd Izuan Salahuddin (Mohd Nurul Azwan Roya), Muhd Badhri Radzi (KP), Mohd Shakir Shaari, S Chanturu, Muhammad Ramzul Zahini Adenan (Mohd Nizab Ayub) dan Muhammad Khalid Jamlus.

FORMASI : 4-4-2


SELANGOR : Mohd Iqbal Mohd Suhaimi, Mohd Nasriq Baharom (Yosri Derma Raju), P Gunalan, D Surendran, Mohd Bunyamin Umar, Azidan Sarudin, Mohd Hardi Jaafar (Mohd Fazlidin Khalid), Mohd Amirulhadi Zainal (Mohd Asrarudin Putra Omar), Mohd Amri Yahyah (KP), Mohd Fitri Shazwan Raduwan dan Rudie Ramli.

FORMASI : 4-4-2

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena