Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Monday, March 7, 2011

'Saya akan buktikan' (Kosmo Online)


SAFEE mengelap kasutnya yang akan digunakan pada aksi sulung bersama Pelita Jaya hari ini.


JAKARTA – Mohd. Safee Mohd. Sali bakal mencipta sejarah hari ini apabila muncul sebagai pemain bola sepak pertama Malaysia tampil beraksi dalam saingan Liga Super Indonesia (ISL).

Safee bakal turun beraksi mewakili pasukannya, Pelita Jaya menentang Sriwijaya FC di Stadium Singaperbangsa, Karawang, Jawa Barat petang ini.

Safee, 27, tidak perlu menja- lani ujian pemilihan untuk memikat pasukan ISL itu tetapi aksi mantapnya ketika membantu Malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 dan muncul penjaring terbanyak kejohanan menjadikan ‘sahamnya’ terus melonjak.

Reputasi hebat Safee membuatkan Pelita Jaya serta dua lagi kelab ISL, Persib Bandung dan Persiba Balikpapan sanggup untuk mengeluarkan sejumlah wang bagi menebus baki kontraknya bersama pasukan Selangor tetapi akhirnya Pelita Jaya menjadi pilihannya.

Hari ini, Safee bakal memulakan tugasnya untuk membantu Pelita Jaya memperbaiki kedudukan tercorot ISL setelah berakhir 14 perlawanan pusingan pertama liga bulan lalu.

Selain itu, Safee turut mempunyai sasaran peribadi iaitu untuk meledak gol ke-110 peri- badi setelah sebanyak 109 gol berjaya dijaringkannya sepanjang beraksi bersama pasukan Kuala Lumpur, Sarawak dan Selangor dalam saingan Liga Malaysia (Liga M).

“Saya janji akan main bersungguh-sunguh esok (hari ini) kerana tahu selain penyokong Pelita Jaya, pelajar Malaysia di sini serta duta pun akan datang ke stadium untuk menyaksikan perlawanan ini.

“Saya nak buktikan bahawa anak Malaysia juga mampu beraksi baik pada saingan liga luar. Saya mahu mereka pulang dengan gembira,” katanya kepada Kosmo! malam tadi.

Penampilan sulung Safee petang ini turut ditunggu-tunggu para penyokong setia Pelita Jaya berdasarkan sambutan hangat yang diberikan mereka terhadap pemain kelahiran Kajang itu pada sesi latihan petang semalam.

“Sambutan penyokong tadi (semalam) memang luar biasa bagi diri saya. Saya rasa cukup bangga dengan sambutan meriah seperti ini.

“Seboleh-bolehnya untuk baki perlawanan ISL musim ini, saya akan cuba membalas kepercayaan para penyokong serta pihak pengurusan kelab ini,” jelas Safee yang turut menunjukkan but Nike yang bakal dipakainya petang ini.

Namun, ada sedikit kegusaran disuarakan Safee berhubung keadaan padang di Stadium Singaperbangsa yang baru diuji buat kali pertama olehnya petang semalam.

“Keadaan padang di stadium tak berapa bagus. Mungkin sukar untuk kami mempraktikkan apa yang dibuat semasa latihan.

“Tetapi saya akan tetap bermain seperti biasa. Apa pun saya mahu jadikan ia gelanggang keramat saya,” ujar Safee.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena