Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Wednesday, March 30, 2011

Apek harap jumpa pasukan Asia Barat (Utusan Malaysia Online)


Penjaga gol skuad Olimpik negara, Khairul Fahmi Che Mat sudah bersedia untuk menerima siapa sahaja lawan Malaysia pada pusingan kedua kelayakan Olimpik 2012 apabila majlis undian dilangsungkan di Rumah AFC, Kuala Lumpur hari ini.


KUALA LUMPUR - Berilah pasukan mana sekali pun, kapten skuad Olimpik negara, Khairul Fahmi Che Mat atau Apek tidak gentar sebaliknya bersedia memberikan yang terbaik bagi membantu Malaysia melangkah lebih jauh dalam kelayakan Olimpik London 2012.

Mengakui sudah tidak boleh memilih lawan apabila sampai di peringkat pusingan kedua, penjaga gol No. 1 negara itu tekad memberikan yang terbaik walaupun Malaysia diundi pasukan yang lebih handal seperti Jepun, Korea Selatan atau Australia.

"Jika boleh memang kami mahu berdepan pasukan yang tidak terlalu kuat tetapi apabila berada pada tahap ini, saya rasa kami semua harus bersedia daripada segi mental dan fizikal untuk menerima siapa sahaja lawan kami.

"Mana-mana pasukan sekali pun, saya tidak kisah sebaliknya saya menganggap ia sebagai cabaran untuk mendapatkan kemenangan.

"Saya akan melakukan kerja rumah mengenai lawan, tidak terlalu menghormati atau memikirkan sangat mengenai keputusan, " katanya ketika dihubungi, semalam.

Majlis pengundian kelayakan Olimpik dan kelayakan Piala Dunia 2014 akan dijalankan di Rumah Konfederasi Bolasepak Asia (AFC), Bukit Jalil, hari ini.

Malaysia yang mara ke pusingan kedua kelayakan Olimpik selepas menyingkir Pakistan dengan agregat 2-0, bakal diundi dengan salah satu pasukan pilihan yang mendapat bye pada pusingan pertama.

Antara pasukan yang bakal menjadi lawan skuad negara pada pusingan kedua nanti ialah Jepun, Australia, Korea Selatan, China, Bahrain, Arab Saudi, Qatar, Iraq, Syria, Uzbekistan, Korea Utara dan Lebanon.

Jika berjaya melepasi pusingan kedua dalam perlawanan kalah mati yang diadakan secara timbal balik pada 19 dan 23 Jun depan, Malaysia bakal beraksi pada peringkat kumpulan yang dibahagikan kepada tiga dengan empat pasukan yang merupakan pusingan kelayakan terakhir.

Juara setiap kumpulan akan layak secara automatik manakala naib juara akan bersaing sesama sendiri bagi merebut satu slot ke Sukan Olimpik.

Apek memberitahu pendedahan skuad Harimau Muda A ke Slovakia selama beberapa tahun, bakal menjadi azimat berguna seandainya Malaysia diundi menentang pasukan dari Asia Barat.

"Corak permainan fizikal yang diamalkan oleh pasukan negara Arab tidak menjadi masalah besar kepada pemain muda Olimpik kerana mereka sudah ada pengalaman ketika di Slovakia.

''Saya yakin kami mampu memberikan aksi terpuji jika negara Asia Barat menjadi lawan kami dan tidak mustahil kami mampu mencatatkan kemenangan jika semua pemain memberikan yang terbaik, " katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena