Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Tuesday, February 8, 2011

Impian Safee makbul (Metro Online)

Oleh Lokman Zainal Abidin
lockman@nstp.com.my

ANGIN BARU...Safee bersama   poskad Kelab Bola Sepak Pelita Jaya  selepas sidang media di pejabat FAS, semalam.
ANGIN BARU...Safee bersama poskad Kelab Bola Sepak Pelita Jaya selepas sidang media di pejabat FAS, semalam.

TIDAK pernah terlintas rasa terkilan di hati walaupun impian untuk beraksi di luar negara hanya tiba ketika usia sudah menjejak 27 tahun. Mungkin bagi sesetengah pihak, dalam usia sebegitu, lebih baik bermain di tempat sendiri kerana setakat mana sangatlah kudrat mampu diperah.

Tetapi itulah dia Mohd Safee Sali - penyerang yang terkenal mempunyai tekad dan semangat yang cukup kuat walaupun keluarganya sendiri tidak sepenuh hati melepaskannya merantau ke Pelita Jaya FC - sebuah kelab berpangkalan di Karawang, Jawa Barat dan mendapat jolokan The Young Guns.


“Memang keluarga berat untuk melepaskan saya pergi bermain di Indonesia tetapi saya mahu mencuba dan mencari pengalaman beraksi di tempat orang. Lagipun, sebagai pemain bola sepak, ini adalah impian saya sejak dulu. Saya mahu merasai sendiri keseronokan bermain di liga yang lebih baik.

“Memang sudah lama saya memasang impian untuk keluar tetapi apakan daya, baru kini berpeluang. Walaupun sudah berusia 27 tahun tetapi keinginan untuk bermain di tempat lain tidak pernah padam. Saya bersyukur kerana apa yang diimpikan, datang juga akhirnya,” kata Safee.


Pertemuan dengan Safee semalam setidak-tidaknya menunjukkan betapa dia jujur pada diri sendiri dan sedar atau tidak, Safee sebenarnya memiliki satu kelebihan yang jarang ada pada pemain bola sepak kita - berani merantau untuk mempertaruhkan bakat walaupun sedar bintangnya belum tentu cerah di Indonesia.


Penyerang Selangor yang dinobatkan sebagai penjaring terbanyak Kejohanan Piala Suzuki AFF baru-baru ini turut mengakui liga bola sepak Indonesia jauh lebih baik berbanding Liga-M dan sebagai pemain bola sepak, apa lagi yang diimpikan selain memperaga bakat dan kebolehan di tempat orang.

Safee akan berlepas ke Indonesia pada Isnin ini dan aksi terakhirnya ialah menentang Kuala Lumpur di Stadium Shah Alam, Sabtu ini. Majikannya, Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dijangka mengabadikan perlawanan itu buat penyerang kesayangan mereka dengan menyerahkan tanggungjawab selaku kapten kepada Safee pada perlawanan itu.


Menyedari usianya yang dianggap sudah terlewat, Safee pantas menyarankan kepada pemain muda di Liga-M supaya lebih berani untuk keluar menimba pengalaman beraksi dengan pasukan lain dan tidak hanya ‘cari makan’ di Malaysia saja.

“Penghijrahan seperti ini bagus untuk mengembangkan karier. Sampai bila kita nak maju kalau asyik di tempat sendiri saja. Peluang menimba pengalaman seperti ini harus dimanafaatkan oleh semua pemain bola sepak kita,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena