Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Saturday, December 25, 2010

Safiq mahu tamat kemarau gol (Utusan Malaysia Online)

KUALA LUMPUR – Nama ketua pasukan Malaysia, Safiq Rahim mungkin agak sedikit tenggelam berbanding Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha, selepas berakhir saingan separuh akhir Piala Suzuki AFF 2010, apabila sehingga kini dia masih gagal menjaringkan sebarang gol.

Justeru itu, anak jati Kuala Selangor itu berazam mahu menamatkan kemarau jaringan pada perlawanan akhir di Stadium Nasional Bukit Jalil, bagi membantu Malaysia mendapatkan bekalan selesa sebelum bertandang ke Jakarta.

‘‘Agak sedikit kecewa kerana sehingga kini saya masih gagal menjaringkan sebarang gol, sama ada di perlawanan peringkat kumpulan atau separuh akhir.

‘‘Diharapkan pada perlawanan akhir nanti, nama saya akan tertera sebagai penjaring gol, malahan memang impian saya untuk mendapatkan gol pada perlawanan akhir sambil disaksikan puluhan ribu penyokong setia Malaysia,” katanya ketika ditemui selepas perlawanan persahabatan antara Malaysia dan Felda United di Wisma FAM, kelmarin.

Pada perlawanan itu, Malaysia menang 2-0 hasil jaringan Ashari Samsudin dan Safee Sali pada separuh masa kedua.

Bagaimanapun, Safiq menjadi kunci penting di sebalik kejayaan Malaysia membenam Vietnam 2-0 pada saingan separuh akhir pertama, apabila dua gol yang dijaringkan Safee Sali berpunca daripada percubaan dan hantaran sepakan percuma yang dilakukannya.

Dia juga cemerlang ketika Malaysia menang besar 5-1 ke atas Laos, perlawanan yang membuka pintu ke separuh akhir buat skuad negara.

Safiq juga mahu memperbaiki kelemahan dalam memberi hantaran yang dirasakannya agak sedikit lemah dalam beberapa perlawanan sebelum ini.

‘‘Memang diakui, hantaran saya kepada rakan sepasukan ada sedikit kelemahan, saya akan cuba memperbaikinya dalam dua atau tiga hari semasa sesi latihan, '' jelasnya.

Mengenai reaksi yang ditunjukkan peminat, dia meluahkan rasa bangga dan terharu dengan sokongan bertambah yang ditunjukkansejak kebelakangan ini dan diharapkan ia berterusan sehingga pada masa akan datang.

‘‘Teruja melihatkan cara sokongan yang diberikan oleh penyokong tempatan, masa perlawanan persahabatan malam ini pun masih ada peminat yang sanggup turun melihat kami bermain walaupun dalam cuaca hujan.

‘‘Sokongan sebegini biarlah berterusan sampai bila-bila dan harap situasi ini akan kekal,” ujarnya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena