Promosi Istimewa Untuk Pengunjung Blog Ini

Sahabat Blog Bola Sepak

Tuesday, December 14, 2010

Ledak sebanyak mungkin gol (Utusan Malaysia Online)


PEMAIN kebangsaan menjalani latihan akhir menjelang perlawanan getir separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF menentang Vietnam di Stadium Nasional, Bukit Jalil, esok. - UTUSAN/RASHID MAHFOF


KUALA LUMPUR -- Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menyeru pemain negara mencari sebanyak mungkin gol apabila menentang Vietnam pada separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF esok untuk membawa bekalan selesa apabila bertandang ke gelanggang lawan nanti.

Menurut Tengku Abdullah, kemenangan selesa amat penting bagi memastikan skuad kebangsaan tidak berhadapan laluan getir apabilaberaksi di Hanoi pada 18 Disember ini untuk perlawanan timbal balik.

''Kalau boleh cuba dapatkan jurang gol yang besar. Bermain di Hanoi amat sukar kerana skuad negara terpaksa berhadapan penyokong fanatik Vietnam yang menganggap stadium mereka sebagai tempat keramat,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis perasmian Projek Hoki 1Mas yang disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Stadium Hoki Tun Razak di sini, semalam.

Menurut Tengku Abdullah, pasukan negara dibarisi pemain muda dan mereka berupaya memberikan saingan sengit kepada Vietnam, walaupun, negara itu membawa status sebagai juara bertahan.

Malah, beliau yakin sekiranya pemain dapat mengekalkan rentak permainan yang baik, tidak mustahil mereka mampu melakar kejutan ke atas pasukan lawan.

''Saya juga amat berharap penyokong dapat hadir beramai-ramai memberi sokongan penuh kepada skuad kebangsaan sewaktu mereka menentang Vietnam Rabu ini (esok),'' ujarnya.

Sementara itu jurulatih skuad kebangsaan, K. Rajagobal menyifatkan perkhabaran daripada rakan sejawatnya, Henrique Calisto yang mendakwa pasukannya bakal kehilangan empat tonggak utama sebagai satu serangan psikologi pihak lawan.

Rajagobal berkata, perkara itu tidak akan menjejaskan sama sekali keupayaan lawan, malah Malaysia sendiri katanya kehilangan 12 tonggak utama yang tidak dapat beraksi pada kejohanan tersebut.

Sebagai jurulatih, beliau tetap berwaspada daripada terlalu ghairah dengan berita itu.

''Saya tahu mereka mempunyai perancangan tersendiri dan kurang empat tonggak tidak akan memberi kesan yang besar kepada pasukan itu.

''Kita juga telah sedia maklum bahawa pasukan mereka terdiri daripada skuad senior yang berpengalaman, selain pernah menjuarai kejohanan ini, dua tahun lalu.

''Kita akan sentiasa berusaha untuk melakukan persembahan terbaik, meskipun skuad kebangsaan kebanyakannya terdiri daripada pemain muda bawah 23 tahun,'' katanya ketika ditemui sewaktu sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Kelmarin, Calisto memberitahu empat pemainnya tidak dapat diturunkan setelah tiga daripadanya mengalami kecederaan, manakala, seorang lagi digantung perlawanan kerana menerima kad merah.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS Sinar Harian: Sukan

Berita Harian: Sukan

Harian Metro: Arena